home page contact us add accommodation terms of use
Hotel Planinski Ezera, Panichishte
name:Hotel Planinski Ezera|stars:3|website:1|category:1
Hotel Planinski Ezera
Hotel Planinski Ezera 
Panichishte
+359 888 407507, +359 888 444304
visit website
Манолова
5 January 2016, 16:50:24

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Ето актуални впечатления след посрещането на Новата 2016 г. Била съм в хотели, разполагащи с много по-малки ресурси, но с отношение, с което може да бъдат спечелени и най-претенциозните клиенти. При добро желание и малко старание и тук биха могли да сведат минусите до минимум :) Уважаеми хотелиери, не забравяйте, че вашият бизнес е в доставянето на удоволствие на клиентите ви!
Местоположението е страхотно в прекрасна борова гора, обстановката приятна, навън сред боровете има барбекю. И хотелската част и ресторантът бяха много добре отоплени през цялото време. Имах притеснения дали ще е така, понеже съм много зиморничава, а навън беше към -20С на 31.12 вечерта. Ресторантът е просторен, с добра вентилация. Масите бяха добре подредени, имаше картичка с пожелание и листчета с късмети. Новогодишната празнична вечеря - средна работа, но храната като цяло беше добре. Препоръчвам пилешките дробчета по селски. Обслужването горе-долу биваше. Сервитьорката, която ни се падна на Нова година, а след това ни обслужваше и през целия ни престой, беше много мила и любезна, въпреки умората от почти денонощния труд. Странно беше, че за всяка поръчана бира, безалкохолно или каквото и да е, трябваше да се плаща на момента, та не е лошо да си подготвен с дребни пари.
Хотелската част (съдейки от стаята, в която бяхме) не е много добре поддържана и плаче за ремонт. Имаше много изпочупени неща, като се почне от лампионите, излющената стена в стаята и се стигне до душ кабината. Да не коментираме телевизора, за който при настаняването не ни дадоха дистанционно, та трябваше да си го поискаме, при което ни донесоха някакво, вършещо работа само за усилване/намаляване на звука и местене на каналите, ама все пак е нещо. Иначе как щяхме да се насладим на футуристичната му картина в лилаво-зелен цвят. В стаята няма нито един стол, няма и закачалка, което броя за минус (все пак хотелът се намира в зимен курорт, предполага обличане на дебели връхни дрехи, грейки и прочее). Новогодишният купон беше подсигурен от двама барабанчици, от тия дето по време на люта чалга отиват сред кючекините, да им вдигат градуса (слава богу музиката не беше само чалга, но пък тези двамата се включваха на всякаква музика) и един "DJ". Пследният го слагам в кавички, понеже за мен това понятие не се покрива само с редуване на дискове в уредбата. Гласът му се чу няколко пъти, за да поздрави "1ва маса" или "шефа" (компанията на някакъв местен бос или шефа на хотела, за чието настроение единствено го беше грижа) и веднъж, за да честити Новата година, по някое време доста след настъпването ѝ, пускайки най-после традиционното дунавско, като в последния половин час (поне) нямаше никакъв звук. Е, на телевизора пуснаха картина от президентския поздрав, но без звук. Закуската все още не е включва кафе. Всъщност не разбрах какво включва. Най-неприятно впечатление остави начинът, по който празнуващите бяха оставени без закуска на 01.01.2016. Въпреки че не бяха информирани по никакъв начин за порядките, сред тях се оказа правилото за закуска до 11:00 ч. Сервитьорките вече бяха започнали да събират блок масата, когато гостите започнаха да прииждат към ресторанта. Точно при влизането на няколко човека, станаха особено чевръсти и в мигом прибраха всичко останало по нея. Беше много грозно, една жена беше взела чиния и тъкмо хвана щипката от едно плато и точно в този момент, преди да си сервира ѝ го отмъкнаха! Оставиха само хляба и тостера, които, след изразеното всеобщо възмущение, те не се решиха да приберат. Е, закуската не е най-важното от престоя в един хотел, но вкусът в устата от нея остава...
Петрова
3 January 2012, 20:40:44

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Хотелът има чудесно местоположение и възможности за развитие.
Посрещнахме Новата 2012 г. в Хотел Планински езера. За да сподели човек впечатленията си, или трябва да е прекарал прекрасно, или да е силно разочарован. В случая се касае до второто. Проблемите започнаха още от рецепцията. Девойката там (младо заоблено чернокосо момиче) трудно се справяше с резервациите и настаняването. Озовахме се в хладна стая за двама души с една завивка. Оказа се, че парното работи от време на време, дори и на връх нова година при пълен хотел. Нещо повече - на 31.12 в 18:00 нямаше топла вода. Причината беше, че бойлерите щели да се включат в 18:20 и след още 20 минути щяло да има топла вода?! Не ползвайте парна баня! Банята се включва от рецепционистката и работи 30 минути. Ако искате ново включване ще трябва да се облечете и да се разходите до рецепцията и да поискате пак да я включат. За да стане това, обаче ще трябва да почакате девойката да слезе в СПА центъра и да я включи. Стигаме до новогодишната вечер. Тя беше предназначена не за гостите на хотела, а за неговите управители и техните приятели, изсипали се в късния следобяд с дузина автомобили с кюстендилска регистрация. Тъй наречената жива музика, се изразяваше в долнопробен оркестър от циганско-ориенталски тип. Гадна и нескопосана чалга звучеше през цялата вечер, а поздравите на оркестъра към управителите се редяха един след друг. Така новогодишната вечер се превърна в частно парти на управителите и техните приятели. Сервитьорките бяха някакви млади момичета (може би ученички в горните класове), които не знаеха какво да правят и трудно се справяха със задачите си. В новогодишното меню липсваше баница с късмети, виното беше от най-евтиното, а основното ястие жилаво и зле приготвено. Мазните чинии и неизмитите чаши на закуската са още един щрих от услугата на хотел Планински езера. В закуската Ви не е включено кафе! Ако искате кафе ще трябва допълнително да си го заплатите. Все пак трябва да кажа, че хотелът има потенциал за развитие, но не и с този управител. Възможно е собственикът на хотела да има добри намерения и идеи, но за да ги реализира трябва да смени управителя (лите) и да направи съществени подобрения в обслужването. Ако пък си падате по долнопробната чалга и маанета, лоша хигиена, студена стая, липса на вода и лошо обслужване, това е вашият хотел.
Кривчева
22 August 2011, 16:33:52

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
За 3 дена отседнах в хотела, през два от тях нямах вода. Бях настанена в мансарда, без тераса, без дори да ме предупредят за това. Персоналът и по-специално мъжът на рецепция беше ужасно груб и нелюбезен. За проблема с водата каза - "еми,случва се! Изчакайте 30 мин и може да дойде". Накрая дори не се извини, а само заяви - "аз какво да направя като няма вода". Не си заслужава 45 лв. на вечер! Закуската е бедна, дори кафето трябва да си платиш отделно, асансьорът не работи и от 8-мия етаж си свалях багажа сама. Абсурдно неуютен хотел с бавен и безразличен персонал!
Генов
16 February 2009, 18:33:54

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Супер е, администраторите са перфектни, нямам забележки.
Кръстева
10 November 2008, 19:40:39

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Приятна обстановка, добро местоположение
Лошо държание на персонала в ресторанта. За нанесени щети (разливане на мазни остатъци от храна по връхната ми дреха по тяхна вина) единственото, което получихме, бяха подигравателно отношение и ехидни усмивки. Ако клиент нанесе материални щети на заведението, със сигурност те ще бъдат калкулирани в сметката му. А съсипването на скъпа дреха се оказа нещо, което "се случва". Един курс по добри обноски би бил подходящ за гореспоменатите лица.
Share your impressions of Hotel Planinski Ezera, Panichishte
Rules for posting a user review:

- please observe the good manners and use appropriate wording
- the information you share must be related only to an accommodation property you have stayed
- be unbiased in your judgement
- please try to be as informative as possible and give reasons for your opinion


Once posted, your user review will be read by thousands of internet users. User reviews violating the rules above will not be posted!
General information
Name *
Traveller *
Evaluate the accommodation by the following criteria
Atmosphere *
Comfort *
Location *
Value for money *
Share your impressions of the accommodation
General information about the accommodation - situation, services offered, types of tourism it is suitable for, interesting facts, history, etc. If you think it is not necessary to share such information, pelase leave the field blank.
Share everything that has left you with positive impressions during your stay at the accommodation as well as everything worth for recommending to other guests. If you didn't have positive impressions or experiences, please leave this field blank.
Share your negative impressions from your stay at the accommodation. Describe the things you see as drawbacks and that need to be improved in the near future. If you haven't had negative experiences, please leave this field blank.

 * Enter the text shown on the image in reverse order
 
© 2024 namerihotel.com. All rights reserved.