home page contact us add accommodation terms of use
Hotel Sredets, Sunny Beach
name:Hotel Sredets|stars:3|website:1|category:1
Hotel Sredets
Hotel Sredets 
Sunny Beach
+359 554 22749, +359 899 962835
visit website
Анонимен
19 August 2016, 21:14:43

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
За първи път посетих х-л Средец - всичко беше на ниво - обслужване, храна и т.н. малко са СБР, които предлагат такива отлични условия.
Драган
28 May 2015, 18:21:11

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
И какво точно е станало, че си информирал Господарите. Много е лесно да седиш отстрани и да не одобряваш. Винаги е по-лесно да сипеш помия върху другите. Заради такива като теб сме на този хал, които седят отстрани и не харесват нищо, които не правят нищо, за да подобрят живота си и обвиняват другите за собствените си несгоди. На мен ми харесва. Като не си доволен направи си сам.
Калин
11 March 2015, 13:08:16

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Заради лошото отношение на персонала към болните хора и за неприлагане на необходимите процедури съм уведомил "Господари на ефира"! Предстои разследване!
Силвестър
31 May 2014, 08:54:52

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Разположение и условия - отлични. Базата е обновена изцяло, прекрасен басейн и градина. Съществува и така нужния за възрастния човек асансьор.
Най-накрая след 26 години преход и българския възрастен човек може да се появи на Черноморието, та макар и поради болест.
Може да се желае повече: качеството на приготвяне на храната, поне веднъж за престоя да има организирана екскурзия или културна проява, по-сериозно и отговорно отношение на някои от рехабилитаторите към гостите.
Стефан и Снежана Стефанови
22 January 2012, 13:49:28

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Отлични впечатления от хотела! Обстановка, персонал, достатъчни процедури и храна. Е, само времето не беше много любезно с нас, но периода е 17.01.2012 - 23.01.2012 г. и затова ще му простим. Сигурни сме, че при всички възможни по Здравната каса пътеки, все ще бъдем в това здравно заведение! И няма да споделяме тези си впечатления с приятели, защото няма да можем да се доберем вече тук. Стефан и Снежана Стефанови от Пловдив.
Вили
16 August 2011, 13:19:40

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
На 10 минути от морето, около него е оживено и си има голям супермаркет, но ако не си толкова болен и нямаш нужда от рехабилитация, по-добре отиди в друг по-нормален хотел.
Чисто, добре обзаведени стаи, поддържано.
Храната - нямаш никакъв избор и месото им е много остаряло, абе главно проблемите им са в ресторанта - храна и обслужване (ако има такова).
Петър
15 July 2011, 11:00:15

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Условията в хотела са много добри, можеш да си починеш добре, управителите са много точни хора,персоналът е добър. Болницата също работи на високо ниво, масажите са чудесни, условията също 6. Доволен съм от почивката си.
Женя
1 May 2011, 12:54:04

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Разположението е много добро.
Персоналът в хотела е страхотен. Лекарите и рехабилитаторите също.
Разочарована съм много от персонала в ресторанта. 07.2010 г. бях там и ми се иска тази година пак да отида и много ще се радвам ако поне една сервитьорка в ресторанта се усмихва.
Криси
21 April 2011, 12:44:45

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Не е нормално за деца до 6 години да се плаща. Това го няма никъде. И на какво основание да се плаща, при положение, че те си вземат пари и за тях по пътеките? Хотелът е хубав, но за човек с проблеми с крака да те качат на последния етаж и то без асансьор не е нормално.
Анелия
5 November 2010, 19:47:00

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Страхотно обслужване и много добра база.
Йорданова
12 August 2010, 21:25:36

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Жалко! Чета мненията на хората отпреди години и какво - все същото. Доплащаш храна по НЗОК, без документ, а получаваш едни манджи с гадно месо. За десерт шоколадова вафличка или суха пастичка за 0.20 лв. Няма плодове през лятото?! И все трябва да бързаш, защото има отреден само половин час за хранене. За климатик се плаща по 2 лв на ден. Във физиотерапията само отбиват номер, че правят процедури. Все сърдити, като че ли им отнемаме от спокойствието, а не са на работа и не получават заплата. Наистина приемат, че всеки е отишъл на море. А тези рентгенови снимки, които представяме само за плажа ли са? Накрая ти издават една епикриза с едни написани фалшиви измервания, които никой не ми е правил. Жалко наистина! За 30 лв на ден не си заслужава да се ходи в тази база.
Нина
2 July 2010, 00:20:16

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Невероятно място отлично обслужване и отлично отношение на персонала към почиващите! Усмихнат и лъчезарен персонал!
Таня
9 August 2009, 22:10:40

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Хотел Средец е разположен на прекрасно място в най-стария морски курорт, много близо до брега на морето, стаите са на тихо и спокойно място, далечео от шумотевицата. В самият хотел си има всичко необходимо за почивка.
Почивахме 10 дни в хотел Средец. Заредени сме с много положителни емоции. Персоналът се състои от много мили и сърдечни жени, винаги усмихнати и с нищо не ни претисниха. На рецепцията дамите са страхотни сладурани. За ресторанта нямяме никакви забележки - какво искат разни хора не ми е ясно, яденето беше в изобилие, разнонобразно, а персоналът - вежливи младежи и девойки. Много ни хареса, пак ще Ви посетим. Благодаря Ви!
Горан
15 July 2009, 12:22:23

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Добро разположение. Близо до морето. Липса на паркинг за гостите на хотела. Ако си с личен автомобил, паркирането се превръща в кошмар. До хотела има платен паркинг, където цените са фантастични!
Прилични стаи и обзавеждане. Хубав басейн, но липса на чадъри около него.
Кошмарна храна, приготвяна главно от полуфабрикати. Убийствена за хора дори с елементарни стомашни проблеми. За лекуващите се по НОИ - само едно меню. Това, че тези хора плащат по НОИ и си доплащат разликите, не значи, че не плащат реални ресторантски и хотелски цени, част от които се поемат от НОИ. Затова не бива да бъдат гледани като някаква "втора ръка" хора. От тях именно и от Здравната каса собствениците си пълнят хотела целогодишно. Процедурите се изпълняват формално, като презумпцията едва ли не е - "абе, вие сте дошли тук на море, какво се глезите". Сегрегационно отношение спрямо хората по НОИ при битовото обслужване - смяна на бельо и на хавлии.
Тони
2 July 2009, 20:26:05

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Хотелът е с много удобно разположение, близо до плажа, на минутка път от голямата суматоха в курорта. Така едновременно сте близо до "лудницата", но и защитени от шума и невъздържаността на чуждестранните туристи.
Благодаря на персонала в хотела, който ни посрещна повече от сърдечно, на рецепцията са много приятни и добри жени, а в ресторанта всички са големи образи. За съжаление преди да заминем бях чела мненията в този сайт и се подготвих за най-лошата почивка в живота си... Оказа се обаче, че има много недоброжелателни хора, които винаги подхождат скептично и са недоволни от сутрин до вечер. Изкарахме прекрасна почивка и не ни се прибираше .Догодина пак бихме искали да отидем там. Моля не четете мнения и не си правете извод предварително! За програнма по НОИ си е направо чудесно. Наслушахме се на прищевки и изисквания от разни надути лелички, на които храната не им "харесва", а в същото време ядяха като гладни сомалийци. Ние сме млада двойка, отидохме със страх, а си идваме заредени с енергия, позитивни емоции и незабравими спомени. Блкагодарим Ви мили хора, желаем Ви лек сезон и усмихнати почиващи!
Галя
8 June 2009, 11:52:11

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Добро и хубаво разположение. Стаите предлагат добри условия, ако не са натъпкани по трима души в стая.
Липсва индивидуално отношение и съобразяване с конкретното заболяване на пациента. Диети не могат да се спазват! Солено и мазно! Само тестени закуски! По трима души в стая за двама - няма място къде да се обърнеш! Процедурите се претупват, защото уредите и физиотерапевтите са малко за толкова много хора по НОИ и клинични пътеки.
Стефан
1 May 2009, 18:34:27

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Стаите и баните са в добро състояние.
Лошо отношение на персонала особено към възрастните хора, лоша храна, физиотерапевтите и масажистите отбиват номера - важното е да се вземат парите на хората и на Здравната каса. Трябва да се упражнява контрол от Здравната каса и НОИ към тези "хотели". Камериерките чистят стаите по време на престоя само ако им се помолиш. Интернет има само във фоайаето.
Мария
24 March 2009, 10:08:41

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Много лошо обслужване от страна на персонала, особено в ресторанта /няма значение дали си по НОИ или си плащаш/. На рецепцията те гледат страшно и ти казват - много рано дойдохте ние нямаме готовност да ви приемем. Храната не е за хора със здравословни проблеми, особено за такива които имат колити, гастрити и други производни. Тази година пак търся къде да почивам, но този хотел го прескачам. Възползвайте се от офертите на другите хотели - това е моя съвет.
Вяра
19 September 2008, 14:18:10

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
За хотел на Слънчев бряг приемащ чужденци, българи, хора по програмите на НОИ и здравна каса е недупостимо бездушно и неадекватно реагиране по проблемите и желанията на дошлите да почиват, да се лекуват, дори да се разнообразят. На запад клиентът е № 1 но тук това правило не важи. Дерзайте господа!
Share your impressions of Hotel Sredets, Sunny Beach
Rules for posting a user review:

- please observe the good manners and use appropriate wording
- the information you share must be related only to an accommodation property you have stayed
- be unbiased in your judgement
- please try to be as informative as possible and give reasons for your opinion


Once posted, your user review will be read by thousands of internet users. User reviews violating the rules above will not be posted!
General information
Name *
Traveller *
Evaluate the accommodation by the following criteria
Atmosphere *
Comfort *
Location *
Value for money *
Share your impressions of the accommodation
General information about the accommodation - situation, services offered, types of tourism it is suitable for, interesting facts, history, etc. If you think it is not necessary to share such information, pelase leave the field blank.
Share everything that has left you with positive impressions during your stay at the accommodation as well as everything worth for recommending to other guests. If you didn't have positive impressions or experiences, please leave this field blank.
Share your negative impressions from your stay at the accommodation. Describe the things you see as drawbacks and that need to be improved in the near future. If you haven't had negative experiences, please leave this field blank.

 * Enter the text shown on the image in reverse order
 
© 2024 namerihotel.com. All rights reserved.