home page contact us add accommodation terms of use
Hotel Harmony Bankya, Bankya
name:Hotel Harmony Bankya|stars:3|website:0|category:1
Hotel Harmony Bankya
Hotel Harmony Bankya 
20 Lafonten Street, Bankya
+359 2 9977470
Мария Иванова
17 November 2010, 11:24:14

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Чудесно, Тихо място.
Хотелът е угнетяващ. Имам чувството, че там се прави всичко, само не се чакат гости.
Гост
17 January 2010, 05:35:35

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Хора не ви трябва да ходите в тоя хотел,не че самият хотел е лош,проблема всъщност е в управлението. Ако не получите добро обслужване не се чудете, поради следните причини: 1. Ако имате оплаквания от дистанционното не се чудете, няма нови такива, защото няма пари да се купят. 2. В ресторанта, коридорите и фоайето е студено, защо - по нареждане на управителя да се включва парното, но само като има гости, а персонала мръзне на студа или се свива на рецепцията до някоя печица, а все пак е 21 век. Мисълта ми е, че е необходимо време, за да се загрее целият хотел, за повече от един ден. А не парното да се включва в деня на пристигането. Да не говорим, че не се контролира парното и на по-долните етажи гостите умират от топлина,а на петия все едно е -10 градуса. Не, че персоналът не се старае, напротив, дава всичко от себе си, но като Ви контролират некадърни управители гледащи своето собствено благо как да се оправят нещата? 3. Хотелът е на хубаво място въпреки всичко, бил си е хотел още от едно време, но все пак трябва някой да се сети, че са необходими нови идеи нещо свежо и ново като за 21 век. Спа център например, минерална вода, басейн, джакузи, съвършенно нов облик. Като влезеш в някоя стая да ти стане уютно все едно си си у дома, да ти се прииска да останеш още и още. Пердетата да са лекички и удобни, и в красиви светли цветове, а не като на баба ми: да са тежки, тъмни, огромни, прекалено дебели, потънали в прах. Коя камериерка, все пак е жена ще успее да ги сваля и закача и пере, а? Непосилна задача. На 5 метра над нея. С такива пердета като влезнеш все едно, че някой е умрял тъмно, мрачно. 4. В ресторанта е студено, е как няма да е, че той си наполовина под нивото на земята. Там също масите са остарели и покривките и те от времето на баба ми. 5. Няма асансьор, до петия етаж бъхташ като магаре. Но от всички тези проблеми никой не се интересува. Нужни са средства. Е, все пак трябва да дадеш нещо от себе си, за да получиш. Банкя е известна с минералната вода, ами да използват управителите този плюс, но не всеки става за длъжността "търговец". Ако имате оплакване от персонала, не се сърдете и те са хора, на които не винаги навреме им се плащат заплатите, а от няколко месеца изобщо не им се. Така,че не е лошо ние клиентите да изразим своето мнение относно новите идеи и предложения за новия облик на хотела какво ни се иска да има, за да останем доволни следващия път, и да не забравяме да изразим своето недоволство за толкова високите цени без основание. Човек би си прекарал милиони пъти по-добре в някой друг курорт за повече дни с всички желани услуги накуп, с цената за една нощувка в този хотел.
Светлана Филипова
21 February 2008, 10:18:54

atmosphere:
comfort:
location:
value for money:
Хотелът е на много спокойно и тихо място и изключително топъл, дори и през Януари, когато ние с мъжа ми бяхме там. Има си собствен паркинг, а луксозните стаи с кръгли спални направо са върхът.
Няма асансьор.
Share your impressions of Hotel Harmony Bankya, Bankya
Rules for posting a user review:

- please observe the good manners and use appropriate wording
- the information you share must be related only to an accommodation property you have stayed
- be unbiased in your judgement
- please try to be as informative as possible and give reasons for your opinion


Once posted, your user review will be read by thousands of internet users. User reviews violating the rules above will not be posted!
General information
Name *
Traveller *
Evaluate the accommodation by the following criteria
Atmosphere *
Comfort *
Location *
Value for money *
Share your impressions of the accommodation
General information about the accommodation - situation, services offered, types of tourism it is suitable for, interesting facts, history, etc. If you think it is not necessary to share such information, pelase leave the field blank.
Share everything that has left you with positive impressions during your stay at the accommodation as well as everything worth for recommending to other guests. If you didn't have positive impressions or experiences, please leave this field blank.
Share your negative impressions from your stay at the accommodation. Describe the things you see as drawbacks and that need to be improved in the near future. If you haven't had negative experiences, please leave this field blank.

 * Enter the text shown on the image in reverse order
 
© 2021 namerihotel.com. All rights reserved.